dimarts, 7 de juny del 2016

LA LUDOTECA: una gran caixa plena de jocs.

Ludotheke: Una caixa de Joc.

Què ens saps de la ludoteca? La ludoteca prové de la paraula ''ludo'', del grec que significa joc i ''theke'' del grec que significa caixa o magatzem. Per tant es podria dir que una ludoteca és una caixa de joc.
En aquest article, explicarem a grans trets com funciona aquesta ‘’Caixa de joc’’ i en donarem unes nocions bàsiques.
Què es fa en una ludoteca? La resposta és ben senzilla. En una ludoteca es juga o es pot demanar un préstec de joguines, i no, no és cap cosa estranya que en una ludoteca és demani un préstec. És com una biblioteca, però els llibres són substituïts per joguines.
Per què s'han creat ludoteques? La raó d'aquesta pregunta va ser donada per la primera ludoteca que és crear als Estats Units, primerament com un simple lloc on s'anava a jugar, però posteriorment va desenvolupar objectius que pretenien, principalment, potenciar el desenvolupament de l'infant i fomentar la socialització així com la relació adult-infant.
Com puc saber si una ludoteca és realment segura? La resposta està en què després d'un incident cap a l'any 2000, es va decidir establir el Decret 94/2009 de 9 de Juny que regula i normalitza aquest tipus de serveis.
Puc portar al meu fill o filla d'1 any? Generalment els límits d'edat s'estableixen segons la mateixa ludoteca i per tant, és possible que en alguns llocs ho permetin o no. A més a més els menors de 4 anys hauran d'anar acompanyats, sempre, d'un adult.
S'ha de pagar per poder accedir-hi? Aquesta dependrà si la ludoteca és pública o privada però en general es fa un pagament simbòlic, ja que no es dóna el valor suficient a les coses si no es paga per elles. Per altra banda, la ludoteca pot oferir una bonificació o carnets soci que facilitaran l'entrada.
Què farà el meu fill en una ludoteca? La idea principal és jugar, però no sols d'una manera simbòlica. El joc és molt més que asseure's en un lloc i imaginar. Els jocs ajuden al desenvolupament de l'infant tant en l'àmbit cognitiu (El pensament), com motor (Moviments) o com socioafectiu. Per tant l'educador/a haurà de presentar als infants diferents joc com; els racons, on es representa un espai de la vida quotidiana; Els jocs en grup, jocs de taula, tallers, etc.
Un educador podrà atendre al meu fill en tants nens? És realment segur? És totalment segur per qualsevol infant, ja que existeix una ràtio que indica que cada 12 infants hi ha d'haver un monitor o professional.
Pot treballar qualsevol persona en una ludoteca?En aquest cas, respondrem que no. Quan es treballa a vendre productes de supermercat, ho pot fer qualsevol persona. Però en les ludoteques es treballa en infants, un dels tresors més bonics del món, i per tant sol les persones que tinguin titularitat d'educació o educació en el lleure podran tirar una sol·licitud per treballar en aquest servei.
Puc demanar ajuda i consell als ludotecaris, respecte del meu fill? Les ludoteques no sols donen suport als infants sinó i que també són un suport per als familiars i per això es donarà suport a les famílies a més a més que es realitzen activitats on es treballa amb els adults i els infants.
Visc en un poble molt allunyat, i aquí no hi ha ludoteques. Que puc fer portar el meu fill? Hi ha diversos tipus de ludoteques. Estan les fixes, les especialitzades per a infants en determinades característiques i finalment està el ludobus. Aquest és un bus que viatja per diferents llocs per tal de fer arribar aquest servei a qualsevol lloc.
Quines joguines hi ha? El meu fill corre risc? Hi ha tot tipus de joguines, que són supervisades, categoritzades i netejades periòdicament pels professionals del mateix servei, i per tant són totalment segures. A més a més hi ha una quantitat justa perquè els infants no es dispersin en el joc i els materials d'aquestes joguines s'intenta que siguin de material més noble possible així com la fusta, el cartó, el suro, etc.
Estarà l'infant tancat en una sala tot el temps? La resposta es negativa. La ludoteca disposa de diverses sales, incloent-hi l'aula de psicomotricitat i el pati, que també està regulat en la respectiva normativa i per tant, es podrà sortir al pati i jugar o fer activitats a l'aire lliure.
Quines aptituds o objectius aconseguirà el meu fill? Tot i que no és una escola, en una ludoteca també s'aprèn i per tant l'infant podrà adquirir llenguatge, podrà desenvolupar-se en tots els àmbits d'una manera intrínseca i global. I per altra banda, la ludoteca vol potenciar la creativitat, la socialització, etc. entre els infants.
Quina metodologia se seguirà? La metodologia que se segueixi dependrà del ludotecari/a, ja que segons el que es vulgui treballar escollirà una o una altra, tot i que sempre estarà relacionada amb el joc.
Finalment, és recomanable portar al meu fill? Aquesta qüestió va a criteri dels pares, però des del punt de vista de l'educació en el lleure és totalment recomanable, ja que afavorirà el desenvolupament de l'infant.

Noemí Alcalde Sardà
1R TEI
INS JULIO ANTONIO


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada